"Ya Allah seandainya waktu Dhuha itu Dhuha-Mu,kecantikannya kecantikan-Mu,keindahannta keindahan-Mu,kekuatannya kekuatan-Mu,kekuasaanya kekuasaan-Mu,perlindungannya perlindungan-Mu....Ya Allah jika rezekiku dilangit,turunkanlah,jika ia di bumi keluarkanlah,jika sukar permudahkanlah,jika haram sucikanlah,jika jauh dekatkanlah...
Berkat waktu Dhuha,kecantikan-Mu,keindahan-Mu,kekuatan-Mu,kekuasaan-Mu,limpahkan kepada ku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hamba-Mu yang soleh

Rabu, 17 April 2013

Cara nak licinkan buttercream

Hari ni tahap kerajinan yg luar biasa aku mencari-cari tip di dalam dunia masakan/baking di internet.jeng..jeng...tiba-tiba terjumpa tip cara nak licinkan buttercream yang sememangnya bukanlah kepakaranku ...So,i'm sure most of bakers outside there looking for the tip how to get smooth buttercream..huwa...haa..haa..(Oh!My English)....tiba2 je terspeaking london...

Jom!Check it Out...

Bahan yg diperlukan :

-paper towel/kertas tisu
-nozel #18
-icing bag
-paddle fondant
-spatula
-Air Panas

Dengan menggunakan icing bag & nozel #18,picit buttercream seperti di atas.
Sebelum tu kenalah sapu nipis krim untuk cover/hilangkan serdak2 kek tu...



 picit keliling kek sampai habis

 Kemudian,ambil spatula rendamkan dalam air panas ye (tak mo air yg suam2 kuku tau..air yg PANAS).
lps rendam tu,ambil spatula & lap kering spatula .kemudian terus licinkan buttercream mcm biasa.




 licinkan sampai habis yee...


 Kemudian ambil paper towel, tekan2 & ratakan bhgn atas kek menggunakan jari.
lepas tu,ratakan tepi kek menggunakan paddle fondant dengan paper towel


 Dengan menggunakan nozel #18 picitkan krim di bhgn atas pula.

 Dengan mengunakan spatula yg direndam dgn air panas,ratakan bhgn atas kek

Dengan menggunakan paper towel & paddle fondant licinkan bhgn atas.
Tekan secara lembut ratakan krim.

akhirnya...tadaa....




licinkan...

Lepas ni jom kita pakat dok buat cara mcm ni..nmpk licin mcm guna fondant je...








1 ulasan:

INFO KELAS COKLAT

Kelas terhad untuk 4 orang setiap kelas.
Masa (10 am -4pm)

Tempat : Cheras Baru,Kuala Lumpur
*Sila maklumkan seminggu awal sekiranya pelajar ingin membuat kelas di tempat sendiri.
Yuran :RM 200 (termasuk nota, 1 mould,coklat box) & anda akan membawa pulang min 1kg coklat(sila bawa bekas) .

Bayaran deposit 50% hendaklah dibayar di akaun
CIMB:01120061802528 atau akaun


MBB:164342248922 atas nama IZDIANI BT MOHD HATTA

setelah pembayaran dibuat ,sila maklumkan kepada saya melalui sms/email butir-butir pembayaran:

Bank:CIMB/MBB
Nama Penuh :

Tarikh kelas yg ingin diikuti.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...